Emaitzak: 67

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Elektrizitatea eta elektronika (1)
Pero la práctica de la termoterapia, no se reducía a las saunas, sino que también se aplicaba mediante el uso de otras substancias como aceites, arena o leche, para tratamientos generales, y ceras o aceites calientes para el tratamiento de patologías localizadas como los orzuelos. Baina termoterapia ez zen saunetara mugatzen; olioak, hondarra, esnea edo antzeko beste substantzia batzuk erabiliz ere aplikatzen zuten tratamendu orokorretan, eta argizari edo olio beroak erabiltzen zituzten zenbait patologia lokalizatu tratatzeko, bekatxoak, besteak beste.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Eraikuntza eta obra zibilak (1)
Siguiendo los pasos propios de cualquier lechado: aplicación, repasado de las juntas y limpieza. Gainerakoan, ohiko prozedurari jarraituko diogu: lehenik, esnea zabaldu; ondoren, junturak errepasatu; eta, azkenik, ondo garbitu.

Materiala: Segurtasun praktikoa eraikuntza-obretan

Gizarte eta kultura zerbitzuak (20)
El mayor aporte hídrico de los alimentos está en las frutas y verduras, después en la leche y el yogur, seguido de pan y cereales y, por último y en menor cantidad, el grupo de carnes, pescados, huevos y legumbres. Elikagaien ur-ekarri handiena fruitu eta barazkietan dago. Ondoren, esne eta jogurtean; jarraian, ogi eta zerealetan; eta azkenik, kantitate txikiena haragi, arrain, arrautza eta lekaleetan.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se encuentra principalmente en los crustáceos, la levadura de cerveza, el germen de trigo, los huevos, la leche o las semillas de girasol. Batez ere hauetan aurki daiteke: krustazeoak, garagar-legamia, galorratza, arrautzak, esnea edo ekilore-haziak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se encuentra en proteínas animales y vegetales (leche, queso, carne roja, aves, pescado, frutos secos, cereales integrales). Animalia- eta landare-jatorriko proteinetan aurkitu daiteke (esnea, gazta, haragi gorria, hegaztiak, arraina, fruitu lehorrak, osoko zerealak).

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

si, por ejemplo, a la leche le toca la luz, ésta pierde rápidamente el contenido en riboflavina. argiak esnea ukitzen badu, adibidez, riboflabina-edukia galtzen du berehala.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Las personas bebedoras y fumadoras crónicas así como las vegetarianas estrictas (dieta sin leche ni huevos) que no toman levadura de cerveza o germen de trigo suelen tener carencias. Edale nahiz erretzaile kronikoek eta garagar-legamirik edo galorratzik hartzen ez duten eta begetariano zorrotzak direnek ere (esnerik eta arrautzarik gabeko dieta) gabeziak izaten dituzte.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Por ejemplo, añadiendo arroz a las legumbres o leche a los cereales se ingieren proteínas que proporcionan aminoácidos muy parecidos a los que aporta la carne. Esate baterako, lekaleei arroza edo zerealei esnea gehituta proteinak jaten dira, eta haragiak ematen dituenaren antzeko aminoazidoak eskaintzen dituzte proteina horiek.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se caracteriza por un consumo elevado de legumbres, cereales, pastas, arroz, frutas, verduras, aceite de oliva, pescado y leche; un consumo moderado de carnes y derivados lácteos y un bajo consumo de mantequilla, margarina y azúcares refinados. Lekaleak, zerealak, pasta, arroza, fruta, barazkia, oliba-olioa, arraina eta esnea asko kontsumitzea; haragia eta esnearen eratorriak neurriz kontsumitzea eta gurina, margarina eta azukre finduak gutxi kontsumitzea dira ezaugarri nagusiak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

carne, pollo, pescado, huevos, leche y derivados. haragia, oilaskoa, arraina, arrautzak, esnea eta eratorriak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

ITransformaciones sencillas de los productos primarios (por ejemplo, obtener queso o yogures de la leche, pan de la harina, etc.) ILehengaien eraldaketa sinpleak (adibidez, esnearekin gazta edo jogurtak egitea, irinarekin ogia, etab.)

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

En el recién nacido, los trastornos nutritivos y las afecciones respiratorias también se pueden prevenir mediante la lactancia materna, un buen control de la alimentación artificial, la difusión general de los documentos o cartillas de salud infantil, la educación de los padres, el correcto tratamiento de las afecciones del lactante, las vacunaciones, la profilaxis vitamínica y el control periódico en diversas instituciones de protección a la madre y al niño. Jaioberrietan nutrizio-arazoak eta arnasketa-gaixotasunak hainbat modutara prebeni daitezke, esaterako, amaren esnearen bidez, elikadura artifiziala ondo kontrolatuz, haur-osasuneko agiriak edo txartelak behar bezala hedatuz, gurasoen heziketarekin, edoskitzailearen gaixotasunak behar bezala tratatuz, profilaxi bitaminikoen bidez eta ama eta haurra babesteko zenbait erakunderen aldizkako kontrolak eginez.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (26)
Comprueba que, dejando un vaso de leche durante varios días a temperatura ambiente y en reposo, la leche fresca se vuelve agria. Egiaztatu, basokada bat esne zenbait egunez giro tenperaturan eta geldirik utziz gero, esne freskoa mindu egiten dela.

Materiala: Elektroestetika

Las personas que la sufren tienen grandes dolores después de las comidas, que se calman tomando alimentos que no provoquen una secreción alta de ácido; por ejemplo, un vaso de leche, se les recomienda llevar una vida tranquila, no beber alcohol, café o excitantes, no tomar alimentos de difícil digestión y eliminar condimentos y picantes. Ultzera dutenek min handia izaten dute jan ondoren. Lasaitzeko, azido-jariaketa alturik eragiten ez duten elikagaiak hartzen dira (esaterako, esnea). Ultzera dutenei, bizimodu lasaia egiteko gomendioa ematen zaie, baita alkoholik, kaferik edo bizigarririk ez hartzeko, digestio zaila duten elikagairik ez jateko eta gozagarririk eta pikanterik ez hartzeko ere.

Materiala: Elektroestetika

La neurohipófisis es la encargada de liberar la vasopresina (que permite la reabsorción de agua por los riñones y produce vasoconstricción) y la oxitocina (imprescindible en el parto y durante la secreción de la leche). Neurohipofisiak basopresina (horri esker ura birxurgatzen dute giltzurrunek, eta hodi-uzkurdura eragiten du) eta oxitozina (ezinbestekoa erditzean eta esnea jariatzean) askatzen ditu.

Materiala: Elektroestetika

La adenohipófisis es la que libera hormonas como la tirotropina (estimula la tiroides), la hormona del crecimiento, la hormona corticotropa (estimula la corteza suprarrenal), las gonadotropinas (regulan las glándulas y órganos sexuales), la prolactina (estimula la secreción de leche) y la hormona estimulante de los melanocitos (responsable de los cambios de coloración de la piel). Adenohipofisiak hormona hauek askatzen ditu, besteak beste: tirotropina (tiroidea estimulatzen du), hazkundearen hormona, hormona kortikotropoa (azal suprarrenala estimulatzen du), gonadotropinak (sexu-guruinak eta -organoak erregulatzen dituzte), prolaktina (esnea jariatzea estimulatzen du) eta melanozitoak estimulatzen dituen hormona (larruazaleko kolore-aldaketen arduraduna).

Materiala: Elektroestetika

Se encarga de preparar el útero para un posible embarazo y de estimular el desarrollo de las glándulas mamarias para la secreción láctea. uteroa balizko haurdunaldi baterako prestatzeaz arduratzen da, baita ugatzak estimulatzeaz ere, esnea jariatu ahal izateko.

Materiala: Elektroestetika

Provoca las contracciones del útero durante el parto y estimula la eyección (expulsión) de la leche en las glándulas mamarias durante la lactancia. Erditzean, utero-uzkurdurak eragiten ditu; edoskitzaroan, berriz, ugatz-guruinetako esnearen eiekzioa (kanporatzea) estimulatzen du.

Materiala: Elektroestetika

moco, sudor, sebo, lágrimas, leche, saliva... mukia, izerdia, seboa, malkoak, esnea, listua, etab.

Materiala: Elektroestetika

Leches limpiadoras: 0,1-0,3%. Esne garbitzaileak: % 0,1-0,3

Materiala: Elektroestetika

algunos aceites pueden utilizarse con este fin, retirándose luego con agua; los japoneses han desarrollado algunas for-mulaciones que consiguen que el aceite, al tomar contacto con el agua, se emulsione y forme sobre el rostro una leche. helburu horretarako erabil daitezke olio batzuk, eta ondoren urez kentzen dira; zenbait formulazio garatu dute japoniarrek, eta, horien bidez, olioak ura ukitzen duenean emultsionatu egiten da eta esne bat eratzen dute aurpegian.

Materiala: Elektroestetika

También hay tónicos para después de la leche limpiadora que lle-van aceites esenciales en su composición. Konposizioan olio esentzialak dituzten tonikoak daude, esne garbitzailearen osterako.

Materiala: Elektroestetika

Zehar-lerroa (1)
Habitualmente se especializan en productos cómodos y fáciles de usar como los productos dos en uno, los productos agrupados (leche limpiadora, tónico y exfoliante) o las toallitas con usos específicos. Normalean, produktu erosoak eta erabilerrazak izaten dituzte, bi produktu batean eskaintzen dituztenak, produktu multzokatuak (esne garbitzailea, tonikoa eta esfoliatzekoa) edo erabilera jakinetarako paper-zapi bustiak.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Nekazaritza (2)
Por este hecho puede convertirse en una alternativa a la soja, si bien algunos estudios indican que su excesivo uso puede causar problemas de mastitis, infertilidad y mal sabor de la leche. Hori dela eta, sojaren ordezkoa bihur daiteke; hala ere, zenbait azterketak adierazi duenez, gehiegi erabiltzeak mastitis eta antzutasun arazoak eragin ditzake; baita esnearen gustu txarra ere.

Materiala: Nekazaritza

El grano pasa por el estado lechoso (80% de humedad), estado pastoso (50% de humedad) para, finalmente, legar al estado vítreo (35-38% de humedad). Alea esne itxuratik (%80ko hezetasuna) eta ore itxuratik (%50eko hezetasuna) pasatzen da eta, azkenean, beira itxura hartzen du (%35-38ko hezetasuna).

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (1)
Hay evaporadores que enfrían líquidos, como la leche y el vino, y refrigerantes secundarios, como agua u otras mezclas de agua que congelen por debajo de 0oC. Likidoak (esnea eta ardoa, adibidez) eta bigarren mailako hozgarriak (ura eta 0oC-tik behera izozten diren beste ur-nahaste batzuk, adibidez) hozten dituzten lurrungailuak daude.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Ostalaritza eta turismoa (10)
Patatas, pan, arroz, harina, leche, aceite, etc. Patatak, ogia, arroza, irina, esnea eta olioa.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Géneros o mercaderías: listado de ingredientes que forman parte de la elaboración. Patatas, leche, merluza, etc. Lehengaiak edo salgaiak. Elaborazioaren osagaien zerrenda: patatak, esnea, legatza, etab.

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En alimentos poco ácidos como la leche o los platos preparados destruye la flora patógena y reduce la flora banal o vegetativa, consiguiendo un producto de corta duración que ha de conservarse refrigerado, pero que tiene unas características muy próximas a su homónimo fresco (leche) o recién elaborado (platos preparados). Garraztasun gutxiko elikagaiak (esaterako, esnea edo prestatutako platerak). Prozesuak flora patogenoa suntsitzen du, eta flora hutsal edo begetatiboa murrizten du. Hala, luzaro irauten ez duen produktu bat lortzen da, hotzean kontserbatu behar dena, baina produktu freskoaren (esnea) edo prestakin egin berriaren (prestatutako platera) oso antzeko ezaugarriak dituena.

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Líquidos a granel (leche, zumos, vinos, etc.). Ontziratu gabeko likidoak (esnea, zukuak, ardoak, etab.).

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Cuando un tratamiento térmico más elevado dañe el producto, por ejemplo con la leche, las anchoas en semiconserva o el jamón cocido. Tratamendu termikoa tenperatura altuagoan egiteak produktua kaltetzen badu; adibidez, esnea, antxoa erdikontserban edo urdaiazpiko egosia.

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Si se pretende eliminar únicamente los microbios patógenos de un alimento; es el caso de la leche pasteurizada para hacer queso. Elikagaiaren mikrobio patogenoak soilik deuseztatu nahi badira; esaterako, gazta egiteko erabiltzen den esne pasteurizatuan.

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FIGURA 4.20. Leche pasteurizada. 4.20. IRUDIA. Esne pasteurizatua.

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Ejemplos de productos esterilizados son la leche y algunos productos lácteos, las conservas de pescados y mariscos, algunos fiambres, etc. Recientes investigaciones aseguran poder esterilizar platos preparados manteniendo sus características nutricionales y organolépticas, como se desarrolla en el apartado 4.4.1. Zenbait elikagai mota esterilizatzen dira: esnea eta esneki batzuk, arrain- eta itsaski-kontserbak, fianbre batzuk, etab. Duela gutxi egindako ikerketen harira, ordea, ziurtatzen dute prestatutako platerak ere esteriliza daitezkeela, elikagaien nutrizio-ezaugarriei eta ezaugarri organoleptikoei eutsiz; 4.4.1. atalean azaldu da hori.

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FIGURA 4.27. Izquierda: leche esterilizada Central Lechera Asturiana®; centro: leche UHT Milkaut®; derecha: conservas apertizadas. 4.27. IRUDIA. Ezkerrean: Central Lechera Asturiana® markako esne esterilizatua; erdian: Milkaut® UHT esnea; eskuinean: kontserba apertizatuak.

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Géneros o mercaderías: listado de ingredientes que forman parte de la elaboración. Patatas, leche, merluza, etc. Lehengaiak edo salgaiak. Elaborazioaren osagaien zerrenda: patatak, esnea, legatza, etab.

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