Emaitzak: 694

ES EU
Administrazioa eta kudeaketa (5)
Es un caso especial que puede admitirse en ocasiones excepcionales cuando, por causas justificadas, las empresas dedicadas a la comercialización al público de productos de consumo, tengan problemas de valoración de inventario. Kasu berezietan onartzen da, salbuespen batzuetan soilik; hain justu, arrazoi justifikatuekin kontsumo-produktuak publikoari merkaturatzen dizkieten enpresek inbentarioa baloratzeko arazoak dituztenean.

Materiala: Kontu-ikuskaritza

=CONSUMO =KONTSUMOA

Materiala: Kontu-ikuskaritza

que son factores de producción o de consumo administrativo que se renuevan a lo largo del período contable. kontabilitate-aldian berritzen diren ekoizpeneko edo kontsumo administratiboko faktoreak dira.

Materiala: Kontu-ikuskaritza

Gastos de desarrollo productivo (21X) Gastos de personal (64XX) Compras materias primas (consumo) (601) Suministros (628)a Bancos c/c (572) Ekoizpen-garapeneko gastuak (21X) Pertsonal-gastuak (64XX) Lehengaiak erostea (kontsumoa) (601) Hornidurak (628)Bankuak, k/k (572)

Materiala: Kontu-ikuskaritza

Los gastos de desarrollo se activan, mientras que los de investigación siempre van a resultados (si la empresa lo considera necesario para obtener más información puede abrir una cuenta de gastos de investigación donde traspase los gastos relacionados: personal, consumos M.P, suministros, etc.). Garapen-gastuak aktibatu egiten dira, eta ikerketakoak beti emaitzetara joaten dira (informazio gehiago lortzeko enpresak beharrezko ikusten badu, ikerketa-gastuen kontu bat ireki dezake, gastu hauek sartzeko: langileria, lehengaien kontsumoa, hornidurak eta abar).

Materiala: Kontu-ikuskaritza

Elektrizitatea eta elektronika (90)
b) Su bajo consumo. b) Kontsumo txikia da.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Su tensión de alimentación es de 5 V, con un tiempo de propagación inferior a los 5 ns y un consumo que ronda los 0,5 mW por puerta. 5 V-eko elikadura-tentsioa du, 5 ns baino gutxiagoko hedapen-denbora eta ateko 0,5 mW inguruko kontsumoa.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Alimentada a 5 V, proporciona un tiempo de propagación de 5,2 ns y un consumo de 0,2 mW por puerta. 5 V-ekin elikatzen bada, 5,2 ns-ko hedapen-denbora du, eta 0,2 mW-eko kontsumoa ate bakoitzeko.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Reduce el tiempo de propagación a 2 ns y el consumo a 132 µW por puerta, por lo que muchos fabricantes utilizan esta serie en el diseño de memorias de alta velocidad. hedapen-denbora 2 ns-ra murrizten du, eta kontsumoa, ate bakoitzeko 132 µW-era. Hori dela eta, fabrikatzaile askok serie hau erabiltzen dute abiadura handiko memorien diseinuan.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Esta serie nace en 1968 para aplicaciones de uso general, con un tiempo de propagación del orden de 2 ns y un consumo que ronda los 50 mW por puerta. serie hau 1968an sortu zen erabilera orokorreko aplikazioetarako, 2 ns inguruko hedapen-denborarekin eta ate bakoitzeko 50 mW inguruko kontsumoarekin.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Esta serie obtiene un menor consumo (1 mW por puerta), pero su tiempo de propagación es mucho mayor, de unos 33 ns. serie honek kontsumo txikiagoa du (mW bat ate bakoitzeko), baina hedapen-denbora askoz handiagoa du, 33 ns ingurukoa.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Utiliza para crear las puertas lógicas transistores bipolares, que son muy rápidos, pero de un consumo elevado. ate logikoak egiteko, transistore bipolarrak erabiltzen ditu, azkarrak, baina kontsumo handikoak.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Es más lenta que la anterior, pero su consumo es menor, lo que ha hecho aumentar la escala de integración, ya que al consumir poco no requiere un gran tamaño para disipar el calor. aurrekoa baino motelagoa da, baina kontsumo txikiagokoa. Honi esker, integrazio-eskala handitzea lortu da; izan ere, gutxi kontsumitzen duenez, ez dute tamaina handirik behar beroa xahutzeko.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Alimentaciones eléctricas: tipos y consumos. Elikadura elektrikoak: motak eta kontsumoak.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

El consumo, por tratarse de un proceso simulado, es despreciable. Prozesu simulatua denez kontsumoak ez du garrantzirik.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Fabrikazio mekanikoa (32)
Para evitar este consumo se recomienda una conexión de las toberas, de forma que solamente reciban aire cuando deban emitir una señal de mando. Gehiegizko kontsumo hori saihesteko, komenigarria da haizebideei konexio bat egitea, aginte-seinalea igorri behar dutenean bakarrik jaso dezaten airea.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Con grandes carreras y diámetros de émbolo, el consumo de aire es un factor decisivo. Ibiltarte eta enbolo-diametro handiak ditugunean, airearen kontsumoa faktore erabakigarria izaten da.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Momento de giro total, incluso en ¡a posición de paro, mayor consumo de energía, sobrecargable hasta el limite de segundad (válvula de segundad) gran desarrollo de potencia Biraketa-momentu osoa, geldirik dagoenean ere bai. Energia-kontsumo handiagoa. Segurtasun-mugara arte gainkargatu daiteke (segurtasun-balbula). Potentzia-garapen handia

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Momento de giro total, incluso en la posición de paro sin consumo de aire, sobrecargable hasta el paro sin consecuencias negativas, reducida potencia, mayor consumo de energía con marcha en vacio Biraketa-momentu osoa, geldirik dagoenean ere bai, aire-kontsumorik gabe. Geldiarazi arte gainkargatu daiteke inolako ondorio negatiborik izan gabe. Potentzia txikia. Energia-kontsumo handiagoa hutseko funtzionamenduan.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Gran desarrollo de potencia debido a la alta presión, sobrecargable hasta el limite de seguridad (válvula de seguridad), para fuerzas estáticas (parado) consumo continuo de energía Potentzia handiak eman ditzake presio altuen eraginez. Segurtasun-mugaraino gainkargatu daitezke (segurtasun-balbula). Indar geldikorrekin (geldirik) energia-kontsumo jarraitua.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

El limite de aplicación del esfuerzo en neumática es generalmente debido a motivos económicos, ya que el consumo de aire es demasiado grande con valores superiores. Pneumatikan, gehienetan, arrazoi ekonomikoek zehazten dute esfortzuaren aplikazio-muga. Izan ere, balio handiekin aire-kontsumoa handiegia izaten da.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

alto consumo de corriente eléctrica, korronte elektrikoaren kontsumo handia,

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Horas en las que el consumo de energía es medio. Energia-kontsumoa ertaina den orduak.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Horas en las que el consumo de energía es mínimo. Energia-kontsumoa txikiena den orduak.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Son los días de máximo consumo al año Urtean gehien kontsumitzen den egunak.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Gizarte eta kultura zerbitzuak (69)
En los últimos años, se ha observado una preocupación creciente en la población por la calidad y procedencia del agua de consumo. Azken urteetan, kontsumorako uraren kalitatea eta jatorriaren inguruko kezka areagotu egin da gizartean.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Esto es debido a que a la red pública de distribución de agua se le añaden compuestos químicos, como el flúor o el cloro, para mantener libre de bacterias patógenas el agua de consumo; sin embargo, esto puede influir en la calidad y el sabor del agua, como consecuencia, por ejemplo, de la existencia de plomo a causa de tuberías hechas de este material, aluminio, nitratos procedentes de pesticidas, etc. Bakteria patogenorik gabe mantentzeko, ur banaketako sare publikoan kontsumorako urari konposatu kimikoak gehitzen zaizkio (fluorra eta kloroa, esaterako), horregatik gertatzen da salmenten igoera hori. Hala ere, horrek uraren kalitatean eta zaporean eragina izan dezake hainbat arrazoi direla eta: esaterako, beruna izan dezake hodiak material horrekin eginda daudelako, aluminioa, pestizidetatik etorritako nitratoak eta abar.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

El consumo de agua es imprescindible para el mantenimiento de la vida. Uraren kontsumoa behar-beharrezkoa da bizitzen jarraitzeko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

¦ Por un consumo responsable ¦ Kontsumo arduratsuaren alde

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

El consumo como satisfacción de necesidades Kontsumoa beharrak asetzeko

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Los conceptos de necesidad y consumo aparecen fuertemente vinculados, en el sentido de que una necesidad se puede satisfacer consumiendo un producto, un servicio o cualquier bien natural o artificial. Behar eta kontsumo kontzeptuak oso lotuta daude. Hori dela eta, produktua, zerbitzua edo edozein ondasun natural kontsumituz ase daiteke beharra.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

En este sentido, el consumo aparece como el medio para satisfacer las diferentes necesidades, ya sean de supervivencia, de bienestar o de comodidad. Zentzu horretan, kontsumoa beharrak asetzeko bitarteko gisa azaltzen da. Biziraupenerako, ongizaterako edo erosotasunerako beharrak kasu.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Asimismo, en paralelo, se han creado mecanismos para incentivar el consumo (publicidad) y dispositivos para poder hacerlo efectivo (tarjetas de crédito, préstamos, pagos aplazados, domiciliaciones bancarias, etc.). Era berean, eta modu paraleloan, kontsumoa sustatzeko mekanismoak (iragarkiak) sortu dira eta kontsumoa bideratzeko gailuak (kreditu-txartelak, maileguak, ordainketen atzerapenak, banku-helbideratzeak eta abar).

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Evidentemente, cuando estas expectativas (o necesidades) están por encima de los recursos o la capacidad de consumo, es cuando se produce el desequilibrio. Jakina, itxaropen (edo behar) horiek baliabide- edo kontsumo-gaitasunaren gainetik kokatzen direnean desoreka gertatzen da.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se caracteriza por un consumo elevado de legumbres, cereales, pastas, arroz, frutas, verduras, aceite de oliva, pescado y leche; un consumo moderado de carnes y derivados lácteos y un bajo consumo de mantequilla, margarina y azúcares refinados. Lekaleak, zerealak, pasta, arroza, fruta, barazkia, oliba-olioa, arraina eta esnea asko kontsumitzea; haragia eta esnearen eratorriak neurriz kontsumitzea eta gurina, margarina eta azukre finduak gutxi kontsumitzea dira ezaugarri nagusiak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (5)
-Medir la resistencia y consumo de la bobina del embrague: -Neurtu enbragearen bobinaren erresistentzia eta kontsumoa:

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

-Resistencia y consumo del electroventilador. -Elektrohaizagailuaren erresistentzia eta kontsumoa.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

-Resistencia del electroventilador y consumo a diferentes velocidades. -Elektrohaizagailuaren erresistentzia eta kontsumoa abiadura desberdinetan.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

En caso de que existiera un alto consumo de corriente durante un tiempo prolongado, se desconectarían por el efecto térmico y, hasta que no se enfriaran, no se podrían volver a conectar. Korronte-kontsumoa handia bada luzaroan, efektu termikoagatik deskonektatuko dira eta, hozten ez diren arte, ezin izango dira berriro konektatu.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Esta soldadura se realiza por el calor generado al paso de la corriente eléctrica a través de las chapas a soldar, por lo que si estas están sucias o tenemos un consumo eléctrico en otra zona, se generaría un riesgo de posibles proyecciones y malas soldaduras. Soldadura hau soldatzeko xafletan zehar korronte elektrikoa igarotzean sortutako beroaren bidez egiten da; hortaz, xaflak zikinak badaude, edo beste eremu batean kontsumo elektrikoa badugu, jaurtiketen eta soldadura txarren arriskua sortuko litzateke.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Irudi pertsonala (11)
Las dos terceras partes de estos enfermos sufren pérdidas de peso, debido a la disminución en el consumo de alimentos y a una aceleración del paso del alimento por el intestino delgado, por lo que se produce una mala absorción de sustancias que son muy importantes. Gaixoen bi herenak pisua galtzen du, elikagai-kontsumoa murriztu egiten dutelako eta elikagaia azkarrago igarotzen delako heste meharretik; horren ondorioz, gaizki xurgatzen dira oso garrantzitsuak diren substantziak.

Materiala: Elektroestetika

Sucede con más frecuencia en países con alto nivel económico que en países pobres debido a que en los primeros existe un mayor consumo en la dieta de productos dulces y de azúcar. Ohikoagoa da ekonomia-maila altuko herrialdeetan herrialde pobreetan baino; izan ere, lehenengo herrialde horietan, produktu gozo eta azukre gehiago hartzen dira dietan.

Materiala: Elektroestetika

Exceso de consumo de factores de la coagulación. Koagulazio-faktoreen gehiegizko kontsumoa.

Materiala: Elektroestetika

D. Aguas de consumo público envasadas: D. Kontsumo publikorako ur ontziratuak:

Materiala: Elektroestetika

se denominan así todas las aguas potables de origen subterráneo que emergen espontáneamente en la superficie de la tierra o se captan mediante labores practicadas al efecto, con las características naturales que permiten su consumo, previa apli-cación de los mismos tratamientos físicos requeridos para la separación de los elementos materiales inestables. lurrazalera berez jariatzen diren edo horretarako egindako lanen ondorioz lortzen diren edateko ur guztiak dira. Kontsumitzeko ezaugarri natural guztiak dituzte, elementu material ezegonkorrak bereizteko behar diren tratamendu fisiko berberak aldez aurretik aplikatuta.

Materiala: Elektroestetika

Otros factores añadidos son el consumo de anticonceptivos y el climaterio. Antisorgailuak hartzea eta klimaterioa ere larruazal sentikorragatiko kasuen kopurua handitzeko faktoreak dira.

Materiala: Elektroestetika

Se produce un mayor consumo de oxígeno y sustancias nutritivas y también se incrementa la eliminación de productos de desecho. Oxigeno eta mantenugai gehiago kontsumitzen dira, eta hondakin-produktu gehiago kanporatzen dira.

Materiala: Elektroestetika

En casos de trastornos en el metabolismo de la glucosa; por tratamiento prolongado con corticoides, ya sea vía tópica o vía oral (vgr.: grandes quemados); por consumo de anabolizantes; por adelgazamientos bruscos. Esaterako, horixe gertatzen da glukosaren metabolizazioaren asalduak gertatzen direnean; kortikoide bidezko tratamendu luzeak egitean, bai ahoz, bai larruazalean zehar (erredura handiak dituztenen kasuan adibidez); anabolizatzaileak kontsumitzean; bat-batean asko argaltzean…

Materiala: Elektroestetika

Una buena higiene de vida, con sueño suficiente, y evitando el consumo de alcohol es la mejor prevención para evitar los párpados hinchados. Bizimodu osasungarria izatea, lo nahikoa egitea eta alkohola ez kontsumitzea da betazalak handitzearen aurkako prebentzio-neurririk onena.

Materiala: Elektroestetika

Este aumento metabólico se utilizaba en tratamientos de adelgazamiento mediante baños de agua fría, pero se han sustituido por tratamientos de termoterapia que también producen un aumento del consumo energético de una forma mucho más agradable, efectiva y que permite tratamientos más prolongados. Metabolismoaren areagotzea ur hotzeko bainuen bidezko argaltze-tratamenduetan erabiltzen zen, baina termoterapia-tratamenduak erabiltzen dira orain; izan ere, termoterapiak energia-kontsumoa handitzen du, baina modu askoz atseginagoan eta eraginkorragoan, eta tratamendu luzeagoak egin daitezke.

Materiala: Elektroestetika

Irudia eta soinua (7)
Eastman popularizó la fotografía al incorporarla al consumo masivo. Eastmanek argazkiaren erabilera hedatu zuen argazkia herritarren kontsumoan sartuta.

Materiala: Irudia

El arte pop de esta época rendía homenaje a la cultura de consumo, como es el caso de la obra de Andy Warhol. Garai hartako pop arteak omendu egiten zuen kontsumoaren kultura, Andy Warhol-en lanean adibidez.

Materiala: Irudia

La marca alemana, ante el alarmante precio que alcanzó la gasolina, quiere destacar el bajo consumo de sus coches. Alemaniako markak, gasolinak hartu zuen prezio ikaragarri altua ikusita, haren autoen kontsumo txikia nabarmenarazi nahi izan zuen.

Materiala: Irudia

Por eso vamos a proponer como reflexión y práctica de clase el análisis de las motivaciones que hay detrás del consumo de los siguientes productos genéricos, sin entrar en marcas: Horregatik, honako produktu orokor hauen kontsumoaren atzean dauden motibazioen azterketa proposatuko dugu ikasgelan, gogoeta eta praktikak egiteko, produktuen marketan sartu gabe:

Materiala: Irudia

Por otro lado, todas las facilidades de uso de que vienen provistos los reproductores han contribuido a convertirlos en el producto musical de mayor consumo en todo el mundo. Bestalde, irakurgailuak gero eta errazago erabiltzen dira, eta horregatik da orain disko trinkoa munduko musika-produkturik kontsumituena.

Materiala: Irudia

A partir de entonces dio comienzo una búsqueda constante de calidad, tanto en los materiales a emplear como en los procesos de fabricación para mejorar su respuesta sonora, consiguiendo que la música pasase a formar parte de todos y cada uno de los habitantes de los países desarrollados y llegándose a convertir en uno de los productos de mayor consumo. Ordutik aurrera, kalitatea handitzeko bilaketa etengabea hasi zen, erabiliko ziren materialetan nahiz fabrikazio-prozesuetan soinuaren emaitza hobetzeko. Horren ondorioz, herrialde garatuetako biztanle guztien bizitzaren zati bilakatu zen musika, eta gehien kontsumitzen zen produktuetako bat izan zen.

Materiala: Irudia

Evidentemente, no podemos exigirle a un producto de gran consumo y bajo precio unas tolerancias equiparables a las de un monitor profesional. Ezin diogu kontsumo handiko produktu merke bati monitore profesional baten tolerantziaren parekoa edukitzea eskatu.

Materiala: Irudia

Zehar-lerroa (62)
En algunos motores, durante el postcalentamiento, las bujías de incandescencia se activan alternativamente de dos en dos con el objeto de disminuir el consumo eléctrico. Motor batzuetan, berokuntza ondorengo fasean, txandaka aktibatzen dira goritasun-bujiak (binaka), elektrizitate-kontsumoa murriztearren.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Activación de la bomba de aditivo (durante poco tiempo pues en los sistemas sin aforador en el depósito de aditivo inyecta directamente en el depósito de combustible con el consiguiente consumo de aditivo y mala proporción del mismo en el depósito de combustible). Gehigarri-ponparen aktibazioa (denbora gutxiz, gehigarri-andelean neurgailurik ez duten sistemetan zuzenean injektatzen baita erregai-andelean; ondorioz, gehigarria kontsumitzen da, eta ez da egokia izaten haren proportzioa erregai-andelean).

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

De este modo, la UEC podrá ajustar el ralentí (en este caso actuando sobre un motor «paso a paso») para compensar la pérdida de revoluciones que produciría el consumo del alternador. Horrela, KUEk doitu egin dezake erralentia ("urratsez urratseko" motor batean jardunez, kasu honetan), alternadorearen kontsumoak eragingo lukeen bira kopuruaren galera konpentsatzeko.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Al alcanzar una temperatura determinada, su resistencia es tan grande que el consumo de potencia eléctrica es mínimo, por lo que ya no sube de temperatura. Tenperatura jakin batera iristean, hain da handia haren erresistentzia ezen minimoa baita potentzia elektrikoaren kontsumoa; hortaz, ez da jada igotzen haren tenperatura.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

A revoluciones del motor excesivamente bajas para suprimir el consumo de potencia producido por el compresor de aire acondicionado cuando existe una posibilidad de calado. Motorraren bira kopurua txikiegia baldin bada aire girotuak sortutako potentzia-kontsumoa ezabatzeko, kalatzeko arriskua dagoela.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

En caso de sobretemperatura del motor, con el fin de reducir el consumo de potencia del motor y así poder aumentar la capacidad de refrigeración. Motorrak gehiegizko tenperatura baldin badu, motorraren potentzia-kontsumoa gutxitu eta, hartara, hozte-ahalmena areagotzeko.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

El resultado es, aparte de la reducción del efecto contaminante de los gases, un pequeño incremento del rendimiento del motor y una disminución en el consumo de combustible. Gas poluitzaile gutxiago aireratzeaz gain, motorraren errendimendua hobetu egiten da pixka bat, eta gutxitu egiten da erregai-kontsumoa.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

En este caso, la UEC del motor le envía al cuadro de instrumentos los datos de revoluciones, consumo, temperatura del motor y alarma por sobretemperatura del mismo. Kasu honetan, motorraren KUEk datu hauek bidaltzen dizkio tresna-koadroari: biraketa kopurua, kontsumoa, motorraren tenperatura eta haren gainberotzeagatiko alarma.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

El resultado es un menor consumo de combustible y una mejora en prestaciones. Hori dela eta, erregai gutxiago kontsumitzen da, eta hobetu egiten dira prestazioak.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Cuando la unidad de control recibe información a través del interruptor de «mariposa cerrada» y al mismo tiempo toma una señal de régimen elevado (condiciones estas que se dan en fase de retención), la propia unidad no envía señal de activación de los inyectores, con lo cual se reduce el consumo y la contaminación en estas circunstancias del motor. Kontrol unitateak informazioa jasotzen badu, "tximeleta itxiko" etengailutik, eta, aldi berean, erregimen altuko seinale bat bereganatzen badu ( euste faseko egoera), unitateak ez du bidaltzen injektoreak aktibatzeko seinalerik; ondorioz, jaitsi egiten dira erregai-kontsumoa eta poluzioa motorra egoera horretan dela.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Kimika (3)
Así mismo se denomina Industria química de transformación a lasindustrias que se dedican a la elaboración de sustancias destinadas al consumo directo, emplean como materias primas los productos suministrados por las industrias químicas de base. Transformazioko industria kimikoa, berriz, zuzeneko kontsumora zuzenduta dauden substantziak egiten dituen industria da; oinarrizko industria kimikoak hornitutako produktuak erabiltzen ditu lehengai gisa.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Fabricación de productos químicos destinados principalmente al consumo final Batez ere kontsumorako diren produktu kimikoen fabrikazioa

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

son las materias primas que no pueden ser producidas o regeneradas a un ritmo suficiente como para mantener una alta tasa de consumo. kontsumo-tasa altuari ezin eusteko bezain azkar ekoitzi edo birsortu ezin diren lehengaiak.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (22)
El consumo de un motor varía según su velocidad de giro y la carga que debe vencer. Motor baten kontsumoa aldatu egiten da biraketa-abiaduraren eta gainditu beharreko kargaren arabera.

Materiala: Nekazaritza

En el primer gráfico se han representado las curvas características de rendimiento de este determinado motor con los principales parámetros de control dvas características de rendimiento de este determinado motor con los principales parámetros de control de la potencia y del consumo. Lehenengo grafikoan motor zehatz horren errendimenduaren kurba bereizgarriak irudikatu dira, kontsumo eta potentzia-kontrolaren parametro nagusiekin.

Materiala: Nekazaritza

El consumo de combustible se representa en la parte inferior del gráfico, dato esencial en el tractor debido a su coste, a la eficiencia y a la contaminación que se produce si el aprovechamiento del combustible no es el correcto. Erregaiaren kontsumoa grafikoaren beheko aldean irudikatzen da, eta datu hori ezinbestekoa da traktorean, alderdi hauengatik: kostua, efizientzia eta erregaiaren aprobetxamendua behar bezalakoa ez denean sortzen den kutsadura.

Materiala: Nekazaritza

El punto más bajo de esa curva, es el de menor consumo y se llama consumo específico óptimo. Kurba horren puntu baxuena da kontsumo txikienekoa, eta kontsumo espezifiko optimo esaten zaio.

Materiala: Nekazaritza

A modo orientativo, este consumo se considera bajo si la cantidad de combustible es inferior a 200 g/kWh, medio de200 a 230 g/kWh y elevado por encima de 230 g/kWh. Orientazio gisa, kontsumo hori baxutzat hartzen da erregai kantitatea 200 g/kWh-tik beherakoa bada, ertaintzat 200 eta 230 g/kWh artekoa bada, eta altutzat 230 g/kWh-tik gorakoa bada.

Materiala: Nekazaritza

Por consiguiente se recomienda, que en la realización de las labores, el tractor deberá desarrollar la potencia necesaria utilizando el régimen del motor y la marcha más adecuados, intentando conseguir el mínimo consumo de combustible. Horrenbestez, lanak egitean, gomendagarria da traktoreak motorraren erregimen eta martxa egokienak erabilita garatzea behar duen potentzia, eta erregaiaren gutxieneko kontsumoa lortzeko ahalegintzea.

Materiala: Nekazaritza

El consumo del motor a igual potencia es mayor cuando el régimen de giro es elevado y el esfuerzo pequeño. Potentzia berean, motorraren kontsumoa handiagoa da biraketa-erregimena altua eta esfortzua txikia denean.

Materiala: Nekazaritza

utilizado el motor del tractor al 50% de su potencia aun régimen máximo se obtiene un consumo específico de 310 g/kWh (flecha en color negro) Traktorearen motorra potentziaren % 50ean erabiltzen denean, gehienezko erregimenean, 310 g/kWh-ko kontsumo espezifikoa lortzen da (kolore beltzezko gezia).

Materiala: Nekazaritza

En el segundo caso se pueden realizar los trabajos aprovechando las diferentes velocidades y disminuir el consumo, por que la caja de cambios está mejor escalonada que en el ejemplo del primer tractor. Bigarren kasuan, kontsumoa murrizteko abiadura desberdinak aprobetxatuz egin daitezke lanak. Izan ere, abiadura-kaxa lehenengo traktorearen adibidean baino hobeto dago mailakatuta.

Materiala: Nekazaritza

En trabajos ligeros (siembra, pulverización, fertilización) se han de utilizar las posiciones de toma de fuerza económica; consiguiéndose reducir los consumos de combustible, porque suministraremos la potencia requerida por la máquina con menor régimen del motor del tractor. Lan arinetan (ereintza, ihinztapena, ongarriketa) indar-hartune ekonomikoko posizioak erabili behar dira; horrela, erregai-kontsumoa murrizten da, makinak eskatzen duen potentzia hornituko baitugu traktorearen motorraren erregimen txikiagoarekin.

Materiala: Nekazaritza

Animazio turistikoa (4)
Está claro que resulta más económico comprar en grandes cantidades con proveedores de confianza, pero no se gasta todo el material en el mismo mes, afectar una parte proporcional del gasto de este material a cada mes ofrece una visión más veraz del consumo que se va realizando y permite comprobar al final del ejercicio las desviaciones existentes entre lo previsto y los gastos reales. Argi dago merkeagoa dela kantitate handiak erostea konfiantzazko hornitzaileei. Baina material guztia ez da gastatzen hilabete berean; material horren gastuaren zati proportzional bat jartzen bada hilabete bakoitzean, egiten den kontsumoaren ikuspegi errealago bat izango dugu, eta ekitaldiaren amaieran egiaztatuko dugu zer desbideratze dagoen aurreikusitakoaren eta gastu errealen artean.

Materiala: Animazio turistikoa

Es posible determinarla por la lectura de consumo de agua del hotel y de la piscina en los mismos meses del año anterior, bien con los datos reales o bien hallando el promedio mensual y distribuyendo el gasto entre los departamentos. Gastu hori zehazteko hotelak eta igerilekuak aurreko urteko hilabete berdinetan izandako ur-kontsumoa erabil daiteke: datu errealak, edota hilabeteko batez bestekoa kalkulatuta eta gastua sailen artean banatuta.

Materiala: Animazio turistikoa

Se calcula el porcentaje sobre el total de tiempo posible de utilización de la piscina y se aplica ese porcentaje sobre el total del consumo de la misma. Igerilekuaren erabilera handienaren guztizkoaren gainean kalkulatzen da ehunekoa, eta igerilekuaren kontsumo totalari aplikatzen zaio ehuneko hori.

Materiala: Animazio turistikoa

La animación resulta básica para alargar las estancias dentro de los establecimientos hosteleros de los clientes y fidelizarlos, produce aumento de sus consumos en las instalaciones de los alojamientos y genera publicidad sin coste para la empresa. Animazioa funtsezkoa da ostalaritza-establezimenduetako egonaldiak luzatzeko eta bezeroak fidelizatzeko, establezimenduetan egiten duten kontsumoa areagotzen du, eta kosturik gabeko publizitatea egiten dio enpresari.

Materiala: Animazio turistikoa

Instalatze eta mantentze lanak (106)
El depósito, como elemento de seguridad del abastecimiento de agua, debe integrar volúmenes de reserva ante emergencias tales como, averías en la captación o emergencias de consumo por diversas causas. Andelek, ur-hornikuntza bermatzeko elementu diren aldetik, ur-erreserbak izan behar dituzte larrialdiei aurre egiteko, hala nola matxurei aurre egiteko, edo edozein arrazoi tarteko sortutako kontsumo-larrialdiei erantzuteko.

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En las redes mixtas, únicamente se instalan distribuidores ciegos cuando la trama urbana lo requiera, como pueden ser los fondos de saco y los puntos de consumo aislados, su longitud no será mayor de 300 m ni podrán abastecer a más de 200 viviendas. Banaketa-adar itsuak ezinbestean soilik instalatuko dira, hala nola irteerarik gabeko kaleetan eta kontsumo-puntu isolatuetan. Adar horiek 300 m luze izango dira asko jota, eta 200 etxebizitza hornituko dituzte gehienez.

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Esta solución es viable en el supuesto de que los puntos de consumo a alimentar necesiten tener garantizado una elevada dotación de caudal (bañeras de hidromasaje, spas, cocinas de restaurantes, bocas de riego, etc. Dicho sistema permite la utilización de tuberías de menor diámetro y de forma similar al sistema descrito anteriormente deben utilizarse codos de conexión dobles, con ambas entradas conectadas al mismo colector de distribución. Soluzio bideragarria da emari handi batez elikatu beharreko kontsumo puntuak daudenean (hidromasaje-bainuontziak, spak, jatetxeetako sukaldeak, ureztatze-ahoak...). Sistema honek aukera ematen du diametro txikiagoko hodiak erabiltzeko. Aurreko sisteman bezala, konexio-ukondo bikoitzak instalatu behar dira, konexio horiek biak kolektore berberari lotuta.

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Este sistema de distribución se realiza con colectores dotados de un número de salidas igual al número de puntos de consumo o aparatos sanitarios a alimentar. Dependiendo del tipo de aparato (servicio de agua fría o fría y caliente) partirán uno o dos tubos del colector, que conectaran directamente con cada aparato. Banaketa-sistema honetan instalatzen diren kolketoreek banako irteerak izaten dituzte, elikatu beharreko higiene-ontzi edo kontsumo-puntu adina. Higiene-ontzia zer motatakoa den, hots, ur hotza edo hotza zein beroa behar dituen, hodi batek edo bik zuzenean lotuko dituzte higiene-ontzia eta kolektorea.

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Según el Documento Básico HS4 del CTE, en relación al sistema de contabilización del consumo, por parte de los usuarios, las clasificaremos en: Eraikingintzaren Kode Teknikoko HO4 oinarrizko dokumentuan jasotzen denez, hargune mota hauek bereizten dira, erabiltzaileen kontsumo-neurketa kontuan hartuta:

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Puntos de consumo doméstico / industrial. Etxebizitzatako eta industriako kontsumo-puntuak.

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El agua de mar tiene aproximadamente 35 g de sal por litro de agua, al acabar el tratamiento descrito, se consiguen aproximadamente unos valores máximos de 4 g de sal por litro, valor perfectamente asumible para el consumo humano. Itsasoko urak, gutxi gorabehera, 35 g gatz izaten ditu litroko; aurrez deskribatutako tratamendua amaitu ondoren, berriz, 4 g gatz litroko –giza kontsumorako kontzentrazio erabat onargarria–.

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El agua de los manantiales es agua que se abre paso a través del subsuelo hasta la superficie de la Tierra; por ello, es errónea la creencia de que sus aguas son siempre potables. El rendimiento de los manantiales suele ser bastante inestable, acostumbrando a fallar en las épocas de mayor consumo. Iturburuetako ura lurpetik azaleratzen den ura da, horregatik, okerra da iturburuetako ura beti edangarria dela pentsatzea. Iturburuen errendimendua/emaria nahiko ezegonkorra izan ohi da, eta ez da nahikoa izaten kontsumo handieneko garaietan.

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Control del usuario sobre la dotación de caudales de aportación a cada punto de consumo o cuarto húmedo, mediante las válvulas de regulación que incorporan algunos de estos colectores. Emariaren gaineko kontrola erabiltzailearen esku uzten du. Izan ere, erabil­tzaileak kontsumo-puntu edo gela heze batera iritsiko den emaria erregula dezake kolektore batzuk barne hartzen dituzten giltzen bidez.

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La captación se realiza a través de un conjunto de tuberías de aspiración (emisario submarino) situadas a gran profundidad y a unos pocos kilómetros de la costa y de la propia planta desalinizadora. En la misma costa, se instala una estación de bombeo que aspira el agua desde el emisario y la impulsa hacia la planta de tratamiento. Dentro de esta, el agua salada del mar, inicia el proceso para convertirse en agua potable de consumo humano. Itsasoko uraren bilketa aspirazio-hodien multzo baten bidez egiten da. Itsaspeko hodi edo isurbide horiek sakonera handian kokatzen dira, kosta-lerrotik eta,horrenbestez, gatzgabe­tzeko instalazioetatik kilometro gutxira. Kostan, ponpaketa-estazio batek isurbide horietatik datorren itsasoko ura aspiratzen du, eta ondoren, tratamendu-instalazioetara ponpatzen. Azken horietan, itsasoko ur gaziak giza kontsumorako edateko ur bihurtzeko prozesuari ekiten dio.

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Ostalaritza eta turismoa (91)
El diseño ha de garantizar las condiciones de temperatura idóneas de las elaboraciones hasta el momento de su consumo para que eviten la proliferación de gérmenes patógenos. Diseinuak elaborazioen tenperatura-baldintza egokiak bermatu behar ditu, prestatzen diren unetik kontsumitzen diren unera arte, germen patogenoak ugaldu ez daitezen.

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Cocinas de establecimientos con exposición de comidas de consumo inmediato. Berehala kontsumitzeko janariak erakusgai dituzten establezimenduetako sukaldeak.

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Control de consumos de agua, electricidad, etc. Kontsumoen kontrola: ura, elektrizitatea, etab.

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Además, aquellos residuos de origen animal serán retirados y eliminados por una empresa autorizada de conformidad con el Reglamento (CE) N. 1069/2009, del Parlamento Europeo y del Consejo y el Reglamento (UE) N. 142/2011, de la Comisión, que constituyen desde el 4 de marzo de 2011 el marco legal comunitario aplicable a los subproductos animales no destinados al consumo humano y los productos derivados de los mismos. Horrez gain, animalia-jatorriko hondakinak berariaz baimendutako enpresa batek jaso eta ezabatu behar ditu, Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 1069/2009 (EE) Erregelamenduari eta Europar Batasunaren 142/2011 (EB) Erregelamenduari jarraiki; 2011ko martxoaren 4az geroztik, bi erregelamendu horiek osatzen dute gizakien kontsumorako ez diren animalia-azpiproduktuei eta horietatik eratorritako produktuei aplikagarri zaien Europar Batasuneko lege-esparrua.

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Un residuo es todo material sólido, líquido o gaseoso resultante de un proceso de extracción natural, transformación, fabricación o consumo, del que su poseedor se desprenda o tenga la intención u obligación de desprenderse. Hondakina da erauzketa naturaleko, eraldaketako, ekoizpeneko edo kontsumoko prozesu baten ondorioz sortzen den material solido, likido edo gaseoso oro, baldin eta material hori daukanak utzi egiten badu edota uzteko asmoa edo betebeharra badu.

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Alimentos que ya no están destinados al consumo humano (problemas de fabricación, defectos de envasado, etc.). Jada, gizakiak kontsumitzeko modukoak ez diren elikagaiak (ekoizpenean izandako arazoengatik, ontziratze-akatsegatik, etab.).

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Hoy en día el consumo de alimentos de IV y V gama es cada vez más común en las cocinas de producción, colectividades y restaurantes, por lo que es imprescindible que se gestione el reciclaje de los envases y embalajes de forma sostenible y adecuada. Gaur egun, IV eta V gamako elikagaiak geroz eta gehiago kontsumitzen dira ekoizpen-sukaldeetan, taldeentzakoetan eta jatetxeetan; beraz, funtsezkoa da ontzien eta bilgarrien birziklapen-prozesua modu iraunkorrean eta egokian kudeatzea.

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La marcha adelante corresponde a una sucesión lógica y racional de las diferentes operaciones que se desempeñan en una cocina, desde la recepción de las mercaderías hasta su consumo. Aurreranzko martxa esaten zaio sukalde batean egiten diren jardueretan ordena logiko eta arrazional bati jarraitzeari, salgaiak jasotzen diren unetik hasi eta kontsumitzen diren arte.

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Sistemas de detección para el control, identificación y trazabilidad de productos alimentarios que permiten aumentar la calidad del producto y el tiempo existente entre la compra y el consumo teniendo en cuenta el medio ambiente (menor peso de los envases, menor embalaje, menores emisiones): Elikagai-produktuak kontrolatzeko, identifikatzeko eta horien trazabilitatea ezartzeko detekzio-sistemak, produktuen kalitatea handitzeaz gain, produktua erosten denetik kontsumitzen den arteko denbora luzatzen dutenak, betiere ingurumena kontuan hartuta (ontzien pisu txikiagoa, bilgarri gutxiago, isuri gutxiago):

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La harina de galleta es un subproducto de la industria alimentaria, procedente del reciclado de productos para consumo humano. Gailetaz eginiko irina elikadura-industriako azpiproduktu bat da, pertsonek kontsumitzen dituzten produktuak birziklatuz lortzen dena.

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