Emaitzak: 192

ES EU
Fabrikazio mekanikoa (1)
Extrema tu higiene personal, sobre todo antes de las comidas y al abandonar el trabajo. Zaindu ezazu ahalik eta gehiena zeure higiene pertsonala, bereziki otorduen aurretik eta lanpostutik ateratzean.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Gizarte eta kultura zerbitzuak (47)
De hecho, la manera de satisfacer las necesidades de comida está ligada al nivel de salud y a la calidad de vida de la persona. Izan ere, janari-beharrak asetzeko modua pertsonaren osasun-mailari eta bizi-kalitateari lotuta dago.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Preparar y realizar los desayunos, comidas, meriendas, cenas. Gosari, bazkari, merienda eta afariak prestatzea eta egitea.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

se deben elegir uno o dos alimentos de cada grupo y distribuirlos a lo largo de las comidas del día, hasta conseguir una dieta completa. talde bakoitzeko elikagai bat edo bi aukeratu, eta eguneko otorduetan banatu behar dira dieta osatua lortu arte.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Como se ha visto, con frecuencia las personas mayores reflejan un menor apetito y falta de interés por la comida, sin embargo, necesitan un aporte mayor, en vez de menor, de vitaminas y determinados nutrientes. Ikusi dugun moduan, askotan adinekoek apetitu gutxi eta janariarekiko interes urria agertzen dute. Hala eta guztiz ere, zenbait bitamina eta elikagairen behar txikiagoa izan beharrean, handiagoa izaten dute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se va a preparar la comida de un día. Egun baterako janaria prestatuko da.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Ejemplo de una comida o cena Bazkari edo afari baten adibidea

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

¿A qué horas realiza las diferentes comidas del día? Zer ordutan egiten ditu eguneko otorduak?

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Prepara adecuadamente las comidas si se le proporcionan los ingredientes Osagaiak eskuratuz gero, janaria ondo prestatzen du

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

A la hora de las comidas hay que vigilar que los alimentos estén bien troceados para evitar que se atraganten. Jatorduetan ondo zatitu elikagaiak, ito ez daitezen.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Lo ciertamente inamovible en estas edades son las comidas y los tiempos de descanso, el resto de actividades pueden variar en función de las condiciones personales, temporales o materiales. Adin horretan, otorduak eta atsedenaldiak mugiezinak dira; gainerako jarduerak baldintza pertsonalen, denborazkoen edo materialen arabera alda daitezke.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (13)
Las personas que la sufren tienen grandes dolores después de las comidas, que se calman tomando alimentos que no provoquen una secreción alta de ácido; por ejemplo, un vaso de leche, se les recomienda llevar una vida tranquila, no beber alcohol, café o excitantes, no tomar alimentos de difícil digestión y eliminar condimentos y picantes. Ultzera dutenek min handia izaten dute jan ondoren. Lasaitzeko, azido-jariaketa alturik eragiten ez duten elikagaiak hartzen dira (esaterako, esnea). Ultzera dutenei, bizimodu lasaia egiteko gomendioa ematen zaie, baita alkoholik, kaferik edo bizigarririk ez hartzeko, digestio zaila duten elikagairik ez jateko eta gozagarririk eta pikanterik ez hartzeko ere.

Materiala: Elektroestetika

La caries comienza en la superficie esterna del diente al disolverse las sales de calcio, debido a los ácidos producidos por las bacterias presentes en la boca que actúan sobre el azúcar y los residuos de comida. Txantxarra hortzaren kanpo-azaleran hasten da, kaltzio-gatzak disolbatzean, azukrean eta janari-hondakinetan jarduten duten ahoko bakterioek sortutako azidoen ondorioz.

Materiala: Elektroestetika

Cuando los niveles son bajos, se produce directamente una sensación de hambre, debido a que existen centros nerviosos en el cerebro, que cuando no se detectan, provocan la sensación de hambre que desaparece tras una comida cuando los niveles de azúcar vuelven a ser normales. Mailak baxuak direnean, gose-sentsazioa izaten da zuzenean; izan ere, garunean nerbio-zentroak daude eta glukosa hautematen ez dutenean, gose-sentsazioa eragiten dute. Sentsazio hori jan ondoren desagertzen da, azukre-mailak berriro ere arruntak direnean.

Materiala: Elektroestetika

La aplicación de productos activos calmantes y refrescantes, de protección solar o de cosméticos para pieles sensibles es recomendable, así como evitar comidas muy condimentadas, el tabaco, la exposición directa al sol, saunas y baños de vapor. Gomendagarria da produktu aktibo lasaigarriak eta freskagarriak, eguzkitik babesteko produktuak edo larruazal sentiberentzako kosmetikoak ematea, baita gozagarri askoko janariak, tabakoa, eguzkitan egotea, sauna eta lurrun-bainuak ekiditea ere.

Materiala: Elektroestetika

Atribuyeron a los perfumes un origen divino y acostumbraban a utilizarlos en baños o como ungüentos antes y después de las comidas. Perfumeak jainkotiarrak zirela esaten zuten, eta bainuetan edo jatorduen aurretik eta ondoren ukendu gisa erabiltzeko ohitura zuten.

Materiala: Elektroestetika

perfuma-ban sus ropas y sus cuerpos, incluso la comida y el vino. jantziak eta gorputzak lurrintzen zituzten, baita janaria eta ardoa ere.

Materiala: Elektroestetika

Y, por supuesto, los egipcios, civilización que concedió un gran valor a la higiene en todos sus aspectos y cuyos médicos recurrían frecuentemente a la hidroterapia; eran obligatorias las abluciones por la mañana, por la noche y antes de cada comida. Eta, jakina, egiptoarrek. Higieneari eta bere alderdi guztiei balio handia eman zien zibilizazio horrek, eta medikuek askotan erabiltzen zuten hidroterapia; derrigorrezkoa zen goizez, gauez eta otordu bakoitzaren aurretik garbitzea.

Materiala: Elektroestetika

A las 12 h, comida del mediodía, fundamentalmente (a veces exclusi-vamente) vegetariana, evitando en cualquier caso la carne de ternera. Eguerdiko bazkaria 12:00etan, gehienbat (batzuetan erabat) begetarianoa, edonola ere txekor-okelarik gabe.

Materiala: Elektroestetika

Para asistir a una comida campera. Landa-bazkari batera joateko.

Materiala: Elektroestetika

evitar alcohol, tabaco, excitantes, comidas muy calientes y especiadas Alkohol, tabako eta bizigarrik ez hartzea eta oso bero eta espezie asko ez jatea.

Materiala: Elektroestetika

Irudia eta soinua (1)
Comida rápida. Janari azkarra.

Materiala: Irudia

Kimika (1)
La Química Orgánica es importante porque gracias a la química orgánica existe todo lo que hoy podemos percibir y sentir, ya que todo los productos orgánicos están presentes en todos los aspectos de nuestra vida, como por ejemplo: la ropa que vestimos, los jabones, champú, desodorantes medicinas, perfumes, utensilios de cocina, la comida, etc. Kimika organikoa garrantzitsua da, hari esker hauteman eta senti baitezakegu guztia; produktu organiko guztiak gure bizitzaren alderdi guztietan daude, janzten dugun arropan, xaboietan, xanpuan, desodoranteetan, sendagaietan, lurrinetan, sukaldeko tresnetan, janarian, etab.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (1)
Beber con frecuencia agua o líquidos no alcohólicos y tomar sal en las comidas. Ura edo alkoholik gabeko likidoak sarri edatea eta jatorduetan gatza hartzea.

Materiala: Nekazaritza

Elektrizitatea eta elektronika (5)
Vocabulario básico relacionado con el hogar, la comida, los animales, etc. Etxearekin, janariarekin, animaliekin, eta abarrekin lotura duen oinarrizko hiztegia.

Materiala: Komunikazio alternatiboa

Dormir (cama) - Beber (taza) - Comer (comida) - Mirar - Pararse - Sentarse Lo (ohea) - Edan (katilua) - Jan(janaria) - Begiratu - Gelditu - Eseri

Materiala: Komunikazio alternatiboa

Por ejemplo, al presionar una casilla con el pictograma de «comida» automáticamente se abre una pantalla en la que aparecen diferentes pictogramas de contenidos relacionados con la comida, por ejemplo, tipos de alimentos. Adibidez, «janaria» piktograma duen laukitxoa sakatzen dugunean, automatikoki pantaila bat irekiko zaigu, non janariarekin lotura duten hainbat piktograma agertzen diren, esate baterako, janari mota desberdinekin zerikusia dutenak.

Materiala: Komunikazio alternatiboa

Traje dinero para la comida. Ekarri dut dirua janarirako.

Materiala: Komunikazio alternatiboa

Inmediatamente antes de realizar la actividad, por ejemplo la comida, se le acercará al mural y, ayudándole a señalar la imagen que representa la comida, se verbalizará: Dagokion jarduera egin baino apur bat lehenago –adibidez, bazkaria–, horma-irudiaren ondora eraman eta, bazkaria irudikatzen duen irudia seinalatzen lagundurik, zera esango zaio:

Materiala: Komunikazio alternatiboa

Animazio turistikoa (6)
Si los animadores desarrollan estas tareas de bienvenida, de orientación del espacio, si ofrecen información sobre los horarios, las actividades pero también de comidas o de las instalaciones, se liberará a recepción de un trabajo extra que tendría que desarrollar y además estamos facilitando la integración del turista en el hotel y mejorando su experiencia. Animatzaileek egiten badituzte ongietorriko eta ingurunean orientatzeko lan horiek, eta ordutegiei, jarduerei, jatorduei eta instalazioei buruzko informazioa ematen badute, harrera-lekuko langileei aparteko lana kenduko zaie, eta, gainera, turistari lagunduko diogu hotelean integratzen eta bere esperientzia hobetzen.

Materiala: Animazio turistikoa

Este departamento es un gran aliado de los servicios de animación; en primer lugar, en los restaurantes se reúne una gran cantidad de gente en unas franjas horarias determinadas, estarán parados y sentados durante el tiempo que duren el desayuno, la comida o la cena, lo cual supone entre media hora y una hora y media para usar los espacios de restauración para publicitar las actividades. Sukaldaritza-saila animazio-zerbitzuen aliatu on bat da; alde batetik, jatetxeetan jende asko elkartzen da ordu jakin batzuetan, eta geldik eta eserita egoten dira gosariak, bazkariak edo afariak dirauen artean; beraz, ordu-erdi eta ordu eta erdi inguru ditugu toki horiez baliatzeko gure jarduerak iragartzeko.

Materiala: Animazio turistikoa

Esta publicidad se puede hacer con cartelera en el propio local o programas en las mesas, pero también se puede emplear la megafonía para concentrar los mensajes en los locales de restauración en las horas de las comidas. Kartelak jar daitezke lokalean, eta programak utz daitezke mahaietan; eta megafonia ere erabil daiteke jatorduetan mezuak zabaltzeko lokal horietan.

Materiala: Animazio turistikoa

Animación corresponderá publicitando los servicios de restauración y facilitando la organización de los turnos de comida gracias a la organización de las actividades. Animazio-sailak, ordainetan, sukaldaritzako zerbitzuen publizitatea egingo du, eta jatorduetako txanden antolaketa erraztuko du jarduerekin.

Materiala: Animazio turistikoa

Los horarios de las comidas varían según los países. Jatorduen orduak aldatu egiten dira herrialdearen arabera.

Materiala: Animazio turistikoa

Los ingresos obtenidos por las consumiciones durante la noche están al margen del importe que los huéspedes han abonado por sus vacaciones, en las que se incluye el alojamiento y las comidas; es decir, es un ingreso variable y extraordinario que se obtiene del propio huésped gracias al departamento de animación. Bezeroek gauetan hartzen dituzten edariak ez dira sartzen oporren truke ordaindu duten zenbatekoan (ostatua eta jatorduak sartzen zaizkie); beraz, ostalariak ordaintzen ditu diru-sarrera aldakor eta aparteko horiek, animazio-sailari esker.

Materiala: Animazio turistikoa

Komunikatzeko trebetasunak (3)
•Se debe evitar tomar lácteos y comidas fritas; a la larga esto también reseca tu garganta y el aclararla estresa las cuerdas vocales. •Saihestekoak dira esnekiak eta frijituak; epe luzera, horiek ere lehortu egiten dute eztarria, eta garbitzean behartu egiten dira ahots-kordak.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

Las ocasiones formales son bodas, galas, recepciones oficiales, una comida o cena de homenaje, etc., para ellas se recomienda: Okasio formalak dira ezkontzak, galak, harrera ofizialak, omenaldi-bazkari edo -afariak eta abar. Halakoetarako gomendioak hauek dira:

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

Un error de dicción muy frecuente son las letras comidas o añadidas. Dikzio-akats oso ohiko bat jandako edo erantsitako letrak dira.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

Zehar-lerroa (7)
En estas actividades se incluyen no solo las tareas de limpieza o la preparación de comidas, sino el cuidado y educación de las niñas y niños, así como el de las personas enfermas o mayores; estas actividades también se denominantrabajo doméstico. Jarduera horien artean daude garbiketa-lanak eta jana prestatzea, haurren zainketa eta heziketa, bai eta gaixoen eta adinekoen zainketa ere; jardueroietxeko lanakere esaten zaie.

Materiala: Sistemen integrazioa

f) Posibilidad de reducir el tiempo de comida y adelantar la hora de salida. f) Jateko denbora murrizteko eta irteteko ordua aurreratzeko aukera.

Materiala: Sistemen integrazioa

Podemos decir que partiendo de unos elementos de entrada (alimentos, aceite, especies…) y utilizando unos recursos (cocina, diversos utensilios…) se obtiene un determinado producto (comida). Esan dezakegu sarrera-elementu batzuetatik abiatuta (elikagaiak, olioa, espeziak…) eta baliabide batzuk erabiliz (sukaldea, zenbait tresna…) produktu jakin bat (janaria) lortzen dela.

Materiala: Sistemen integrazioa

Este tipo de comunicación no sigue ninguna pauta organizativa, se hace de forma rápida: en el tiempo de comida, tras la jornada laboral… La comunicación informal se puede utilizar para conseguir información que de otra forma es difícil obtener y posee las siguientes ventajas. Komunikazio mota horrek ez dio inongo antolamendu-ereduri jarraitzen, bizkor egiten da: otorduan, lanaldiaren ostean… Komunikazio informala bestela lortzen zaila den informazioa lortzeko erabil daiteke, eta abantaila hauek ditu:

Materiala: Sistemen integrazioa

Si se introduce comida con suficiente tiempo y potencia, se carbonizará sin que el horno haga corrección alguna. Elikagaiak barruan ipini, eta denbora luzez eta potentzia handiz uzten bada, kiskali ere egin daiteke labeak zuzenketarik egin gabe.

Materiala: Sistemen integrazioa

El pez está en un acuario y, siempre que en la comida haya carne y la iluminación esté encendida, comerá. Arraina akuario batean dago eta, haragia dagoenean eta argia piztuta dagoenean, jan egiten du.

Materiala: Sistemen integrazioa

Cuando la comida es únicamente gambas y la iluminación está encendida, solo come si está encendido el calefactor de agua. Janaria ganbak besterik ez denean eta argia piztuta dagoenean, jan egiten du ur-berogailua piztuta badago soilik.

Materiala: Sistemen integrazioa

Ostalaritza eta turismoa (58)
Considerar la posibilidad de realizar otro tipo de servicios: banquetes, comidas para llevar, etc., con las modificaciones legales oportunas. Beste zerbitzu batzuk emateko aukera (oturuntzak, eramateko janaria…), horretarako behar diren lege-aldaketak kontuan hartuz.

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Políticas de abastecimiento: considerar la política de compras, preparación de la comida y selección del menú con relación al tamaño de la cocina, con el personal, el equipamiento y los costes de inversión. Hornikuntza-politikak: erosketak egiteko, janaria prestatzeko eta menua aukeratzeko politikak aztertzea, sukaldearen tamainaren, bertan dauden langileen, ekipamenduaren eta inbertsio-kostuen arabera.

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Almacenamiento de la comida: analizar el método de adquisición de comida, disponibilidad de suministros locales, zonas de almacenaje requeridas para verduras, secos, almacenamiento de congelación y refrigeración. Janariaren biltegiratzea: janaria eskuratzeko metodoa aztertzea, tokiko hornitzaileen baliabideak, barazkiak gordetzeko biltegiak, eremu lehorrak, elikagai izoztuak eta hoztuak gordetzeko lekuak.

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Este tipo de cocinas normalmente están conectadas con empresas especializadas en la distribución de comidas a otros establecimientos de restauración social (comedores escolares, hospitales, etc.), a medios de transporte (aviones, trenes), o a cocinas satélites que pueden estar asociadas a una cadena empresarial. Sukalde mota hauek, normalean, lotuta daude sukaldaritza sozialeko beste establezimendu batzuetara (eskola-jangelak, ospitaleak, etab.), garraiobideetara (hegazkinak, trenak, etab.) edota enpresa-kate bati lotuta egon daitezkeen sukalde sateliteetara janaria banatzen espezializatutako enpresekin.

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Restaurantes comerciales, repartos de comida a domicilio, hospitales, centros geriátricos y comedores escolares y universitarios. Jatetxe komertzialak, janaria etxera eramaten duten enpresak, ospitaleak, geriatria-zentroak, eta eskoletako nahiz unibertsitateetako jangelak.

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Equipamiento para la elaboración de grandes cantidades de comida: marmitas y sartenes basculantes, hornos de convección, abatidores, cocederos. Janari kantitate handiak egiteko ekipamendua: marmita eta zartagin baskulagarriak, konbekzio-labeak, tenperatura-jaisgailuak, egosteko gailuak.

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Equipamiento para la elaboración de grandes cantidades de comida: marmitas y sartenes basculantes, hornos de convección, abatidores, cocederos. Janari kantitate handiak egiteko ekipamendua: marmita eta zartagin baskulagarriak, konbekzio-labeak, tenperatura-jaisgailuak, egosteko gailuak.

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Estos establecimientos presentan tres variantes diferentes de funcionamiento según las líneas de elaboración de comidas: Establezimendu horiek hiru funtzionamendu mota dituzte, janarien elaborazio-lerroen arabera:

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Estos establecimientos, especializados en la elaboración de comida de servicio rápido, reúnen gran parte de las características del desarrollado anteriormente. Zerbitzu azkarreko janariak prestatzen espezializatutako establezimendu horiek aurrez azaldutako establezimenduek dituzten ezaugarrietako asko dituzte.

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Establecimientos en los que se elaboran y sirven comidas en barras. Janaria barran bertan egiten eta zerbitzatzen duten establezimenduak.

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