Emaitzak: 69

ES EU
Elektrizitatea eta elektronika (1)
Están formados por una lente de cristal pirex, cuarzo o fluoruro de calcio que concentra la radiación del objeto caliente sobre un detector (denominado termopila) consistente en varios termopares Pt-Pt/Rh de pequeñas dimensiones, montados en serie. Pirex, kuartzo edo kaltzio fluorurozko kristala duen lente bat dute. Lente horrekobjektu beroaren erradiazioa kontzentratzen du detektagailu batean (termopila izenekoa). Detektagailua seriean muntatuta dauden Pt-Pt/Rh motako termopare txiki batzuek osatzen dute.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Gizarte eta kultura zerbitzuak (9)
Es imprescindible en la asimilación del calcio, para la formación de nuevas células y para la nutrición de los tejidos. Ezinbestekoa da kaltzioa asimilatzeko, zelula berriak sortzeko eta ehunak elikatzeko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Su exceso puede limitar la absorción del calcio y el magnesio, y su falta es poco habitual. Sobera izateak kaltzioa eta magnesioa xurgatzea muga dezake, eta gabezia izatea ez da ohikoa.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Es importante para controlar el calcio que se absorbe en el intestino, y regula los niveles de calcio y fósforo en la sangre y los huesos. Garrantzitsua da hestean xurgatzen den kaltzioa kontrolatzeko, eta odoleko eta hezurretako kaltzioa eta fosforoa erregulatzen ditu.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Hay otros alimentos que contienen calcio como son las sardinas en lata (si se come la raspa y la espina), las verduras de hoja verde o las semillas de sésamo (si están trituradas). Kaltzioa duen beste elikagairik ere bada: latako sardinak (hezurra janez gero), hosto berdeko barazkiak edo sesamo-haziak (txikituta baldin badaude).

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

El exceso de peso, debido a un enlentecimiento del metabolismo, también puede ocasionar problemas de salud, unido a esto hay que considerar la falta de ejercicio que repercute tanto en el exceso de peso como en la deficiente absorción del calcio; en este sentido, se deben elegir alimentos ricos en fibra como el pan integral, las frutas o las verduras para evitar el estreñimiento. Metabolismoaren geldotasunak eragindako gehiegizko pisuak ere osasun-arazoak ekar ditzake. Horri lotuta ariketarik ez egiteak gehiegizko pisua eta kaltzioa gutxi xurgatzea eragiten du. Hori dela eta, idortasuna saihesteko, zuntz asko duten elikagaiak aukeratu behar dira, hala nola osoko ogia, fruta eta barazkiak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

para patologías del calcio, fosfato, urato, oxalato; dependiendo de la etiología del cálculo renal que se padezca; dietas sin gluten que necesitan las personas celíacas; la pobre en ácido úrico; etc. kaltzio, fosfato, urato eta oxalatoaren gaixotasunentzat; giltzurrun-kalkuluen etiologiaren araberakoak; zeliakoek behar dituzten glutenik gabeko dietak; azido uriko gutxidunak eta abar.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Esta función la realizan las proteínas, las sales de calcio, algunas sales minerales, etc. Funtzio hori proteinek, kaltzio-gatzek, zenbait gatz mineralek eta abarrek betetzen dute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

La lactosa tiene importancia en la dieta porque favorece la absorción del calcio. Laktosak ere badu bere garrantzia dietan, kaltzioa xurgatzea errazten duelako.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Algunos minerales como el calcio y el fósforo se encuentran en una cantidad menor formando el esqueleto. Mineral batzuk, kaltzioa eta fosforoa esate baterako, kopuru txikiagoan izaten ditugu, eta eskeletoa osatzen dute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (25)
La caries comienza en la superficie esterna del diente al disolverse las sales de calcio, debido a los ácidos producidos por las bacterias presentes en la boca que actúan sobre el azúcar y los residuos de comida. Txantxarra hortzaren kanpo-azaleran hasten da, kaltzio-gatzak disolbatzean, azukrean eta janari-hondakinetan jarduten duten ahoko bakterioek sortutako azidoen ondorioz.

Materiala: Elektroestetika

Éstas regulan el metabolismo oxidativo de las células, ayudan a controlar el crecimiento y supervisan los niveles de calcio en sangre estimulando el depósito de éste en los huesos. Hormona horiek zelulen oxidazio-metabolismoa erregulatzen dute, hazkundea kontrolatzen laguntzen dute eta odoleko kaltzio-mailak gainbegiratzen dituzte, hots, kaltzioa hezurretan geratzea estimulatzen dute.

Materiala: Elektroestetika

La paratiroides produce la hormona paratiroidea, que, junto a la hormona calcitonina secretada en la tiroides, regula el metabolismo del calcio, realizando su acción antagónica. Paratiroideak paratiroide-hormona ekoizten du eta, tiroidean jariatutako kaltzitoninarekin batera, kaltzioaren metabolismoa erregulatzen du (aurkako ekintza egiten du).

Materiala: Elektroestetika

regula los niveles de calcio en la sangre (calcemia) estimulando su depósito en los huesos y disminuyendo sus niveles en sangre. odoleko kaltzio-maila (kaltzemia) erregulatzen du, hezurretan jartzea estimulatuz eta odoleko maila murriztuz.

Materiala: Elektroestetika

La hipofunción glandular produce un déficit en el calcio circulante en la sangre (hipocalcemia); esto aumenta la excitabilidad del sistema nervioso, que inerva los músculos produciendo tetania (contracciones musculares rápidas, espasmódicas e involuntarias). Guruinaren hipofuntzioak odoleko kaltzioaren urritasuna (hipokaltzemia) sortzen du; horrek nerbio-sistemaren kitzikakortasuna handitzen du, eta muskuluak inerbatu eta tetania sortzen du (muskulu-uzkurdura azkarrak, espasmodikoak eta oharkabekoak).

Materiala: Elektroestetika

La hiperfunción glandular produce un aumento del nivel de calcio en la sangre (hipercalcemia) y una disminución del mismo en los huesos, por lo que éstos se vuelven más quebradizos. Guruinaren hipofuntzioaren ondorioz, berriz, odoleko kaltzio-maila handitzen da (hiperkaltzemia) eta hezurretakoa murriztu; horrenbestez, hezurrak hauskorragoak izaten dira.

Materiala: Elektroestetika

En cambio no está relacionado con el ritmo de crecimiento del pelo, ni con la calvicie, ni con el contenido en calcio de la uña, ni con otras muchas creencias infundadas. Hala ere, ez du inolako loturarik ilearen hazkunde-erritmoarekin, burusoiltasunarekin, azazkaletako kaltzio kantitatearekin eta funtsik gabeko beste hainbat sineskeriarekin.

Materiala: Elektroestetika

La falta de calcio y fósforo produce raquitismo en niños en crecimiento y osteomalacia en adultos. Kaltzio- eta fosforo-gabeziak errakitismoa sortzen du hazten ari diren haurrengan eta osteomalazia helduengan.

Materiala: Elektroestetika

El origen de está descalcificación no es siempre una insuficiente ingestión de calcio y fósforo, sino la carencia de vitamina D, su mala absorción, el aumento en la movilización del calcio (como ocurre durante el embarazo y la lactancia) o algunos trastornos endocrinos (como el hiperparatiroidismo). Baina deskaltzifikazio horren jatorria ez da beti kaltzio- eta fosforo-gabezia izaten, hauek ere izan baitaitezke gaixotasun horren jatorriak: D bitaminaren gabezia, bitamina hori gaizki xurgatzea, kaltzioaren mugimendua areagotzea (hori gertatzen da haurdunaldian eta edoskitzaroan) edo zenbait asaldura endokrino (esaterako, hiperparatiroidismoa).

Materiala: Elektroestetika

Constituir una reserva dinámica de calcio, en continuo intercambio con la sangre. Kaltzio-gordekina osatzea, odolarekin etengabeko trukean.

Materiala: Elektroestetika

Kimika (3)
dióxido de titanio, cromatos de plomo, calcio, cadmio, cinc, carbonato de plomo, minio, litargirio, molibdatos de plomo y calcio. titanio dioxidoa, berun kromatoak, kaltzioa, kadmioa, zinka, berun karbonatoa, minioa, litargirioa, berun eta kaltzio molibdatoak dira ez-organikoak.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Compuestos inorgánicos como óxidos de cinc, sulfatos de bario o de calcio, etc. konposatu ez-organikoak, hala nola zink oxidoak, bario edo kaltzio sulfatoak, etab.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Aquí se llevan a cabo las reacciones químicas entre los diferentes óxidos de calcio, sílice, aluminio, hierro y otros elementos en trazas menores, que se combinan para formar compuestos nuevos que son enfriados rápidamente al salir del horno. Bertan, kaltzio-, silize-, aluminio- eta burdin oxidoen eta beste aztarna-elementu batzuen arteko erreakzio kimikoak gertatzen dira; konbinazio horren ondoren sortzen diren konposatu berriak berehala hozten dira labetik ateratakoan.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (5)
En cuanto se refiere a los valores de pH, se adaptan bien en general en un intervalo bastante amplio, desde ácidos (6) hasta ligeramente alcalinos (7,8). Valores por debajo de 6 son desfavorables para la actividad radicular; el contenido de bases (calcio, magnesio, potasio) es bajo, y aunque la asimilación de los oligoelementos mejora, la actividad microbiana es menor, así como la asimilación de ácido fosfórico y la del nitrógeno descienden notablemente. pH balioei dagokienez, oro har, ondo egokitzen dira bitarte aski zabal batera, hasi azidoetatik (6) eta pixka bat alkalinoak direnetaraino (7,8). 6tik beherako balioak ez dira mesedegarriak sustraien jarduerarako; baseen edukia (kaltzioa, magnesioa, potasioa) baxua da, eta oligoelementuen asimilazioak hobera egiten badu ere, mikrobio jarduera txikia da; era berean, azido fosforikoaren eta nitrogenoaren asimilazioa nabarmen jaisten dira.

Materiala: Nekazaritza

Nitrógeno (N), fósforo (P), Potasio (K), Azufre (S) Calcio (Ca), y Magnesio (Mg). Nitrogenoa (N), Fosforoa (P), Potasioa (K), Sufrea (S) Kaltzioa (Ca) eta Magnesioa (Mg).

Materiala: Nekazaritza

Se puede recurrir a abonos complejos como Patent-PK, que aporta fósforo, potasio, magnesio y calcio; o recurrir a las fuentes de magnesio utilizadas en agricultura ecológica: Ongarri konplexuetara jo daiteke, esaterako, Patent-PK delakora, zeinak fosforo, potasio, magnesio eta kaltzio ekarpena egiten duen; edo bestela nekazaritza ekologikoan erabiltzen diren magnesio iturriak balia daitezke:

Materiala: Nekazaritza

El grano de maíz tiene un alto contenido en fósforo y un alto contenido energético, pero es pobre en vitaminas, fibra y calcio. Arto aleak fosforo ugari eta eduki energetiko handia du, baina bitamina, zuntz eta kaltzio gutxi du.

Materiala: Nekazaritza

La alfalfa deshidratada es una materia prima que se incorpora a los piensos compuestos por su alto contenido proteico y de calcio. Alpapa deshidratatua pentsu konposatuei txertatzen zaien lehengai bat da, proteina eta kaltzio ugari baitu.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (25)
El equilibrio que relaciona el calcio a los compuestos del dióxido de carbono es llamado equilibrio calco-carbónico. El anhídrido carbónico tiene una gran importancia en los fenómenos de incrustación. Al disolverse en agua da lugar a la formación de ácido carbónico. El ácido carbónico reacciona entonces con la calcita para formar bicarbonato cálcico: Kaltzioa eta karbono dioxidoaren konposatuen arteko orekari oreka kalko-karbonikoa deritzo. Karbono dioxidoak eragin handia du metaketa-fenomenoetan. Izan ere, uretan disolbatzen denean azido karbonikoa eratzen da, eta azido karbonikoak, bere aldetik, kaltzitarekin erreakzionatu eta bikarbonato kaltzikoa eratzen du:

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

= calcio como dureza (concentración de CaCO3 mg/l). = kaltzio-gogortasuna (CaCO3 kontzentrazioa, mg/l-tan).

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Reacciona con algunos metales como el sodio, el potasio (produciendo una reacción violenta) y el calcio dando el hidróxido del metal correspondiente e hidrógeno que se desprende en forma de gas. Zenbait metalekin konbinatzen denean, hala nola sodioarekin, potasioarekin eta kaltzioarekin konbinatzen denean, metal horien hidroxidoak eta hidrogenoa eratzen ditu. Azken hori gas gisa askatzen da.

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Los depósitos incrustantes están constituidos esencialmente por sales de calcio y magnesio, y su formación está relacionada con numerosos parámetros. Metakinen osagai nagusiak kaltzio- erta magnesio-gatzak dira, eta metaketa hainbat parametrorekin dago lotuta.

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La dureza es una característica química del agua que está determinada por el contenido de carbonatos, bicarbonatos, cloruros, sulfatos y ocasionalmente nitratos de calcio y magnesio. La dureza es indeseable en algunos procesos, tales como el lavado doméstico e industrial, provocando que se consuma más jabón, al producirse sales insolubles. Uraren ezaugarri kimiko bat da gogortasuna, karbonatoen, bikarbonatoen, kloruroen, sulfatoen eta, noizean behin, kaltzio eta magnesio nitratoen kontzentrazioaren mendekoa. Saihestu beharreko ezaugarria da zenbait prozesutan, hala nola etxeko zein industriako garbiketa-lanetan. Izan ere, gatz disolbaezinak eratzen ditu, eta ondorioz, xaboi-kontsumoa handitzen.

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donde el pH es el del agua analizada y el pHs es el pH de saturación en calcita o en carbonato de calcio, siendo su valor: Non pH aztertutako uraren hidrogeno-potentziala den, eta pHs, asetasun-pHa, kaltzitarekin edo kaltzio-karbonatoarekin aseta balego izango lukeena.

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Dureza permanente: constituida por todas las sales de calcio y magnesio excepto carbonatos y bicarbonatos. No puede ser eliminada por ebullición del agua y también se le conoce como dureza de no carbonatos. Gogortasun iraunkorra: karbonatoak edo bikarbonatoak ez diren kaltzioaren eta magnesioaren gatz orok eragindakoa. Ezin da ura irakinez arindu. Ez karbonatoen gogortasun ere esaten zaio.

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El carbonato de calcio está en equilibrio en solución con el ion calcio y el ion carbonato según la siguiente reacción. Kaltzio karbonatoa orekatu egiten da, disoluzioetan, kaltzio- eta karbonato-ioiekin, erreakzio honen bidez:

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Según la hipótesis más difundida, estos aparatos permiten estabilizar el calcio. La explicación es que, bajo el efecto de un campo electromagnético inducido, se provoca la colisión de los iones Ca++ y CO3H- presentes en las aguas incrustantes, formando microcristales de carbonato cálcico CaCO3 que permanecen en suspensión en la vena de agua, comportándose como «gérmenes de cristalización» y fijando a otros iones aún libres. Estos gérmenes crecen durante su desplazamiento por la canalización, desapareciendo la tendencia a depositarse en las paredes de las tuberías ni en los aparatos. Gehien hedatutako hipotesiek diotenez, gailu hauek kaltzioa egonkortzen dute. Azaltzen dutenez, induzitutako eremu magnetikoen eraginez, ur metakorretan egon ohi diren Ca++ eta CO3H- ioiek talka egiten dute, eta kaltzio karbonatozko mikrokristalak eratzen dituzte (CaCO3). Mikrokristal horiek esekiduran egoten dira likido-zainean, kristalizazio-eragile dira eta ioi askeak lotzen dituzte. Kristalizazio-eragile horiek hazi egiten dira eroanbideetan aurrera egin ahala, eta horrenbestez, desagertu egiten da hoditeriatan eta gailuetan meta­tzeko joera.

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Entre estas sales, el carbonato de calcio es el principal elemento perturbador en las instalaciones de agua destinadas al consumo humano, agua caliente a baja y alta temperatura, aguas de refrigeración, producción de vapor hasta 15 o 20 bars, aguas de proceso, etc. Gatz horien artetik, kaltzio karbonatoa da eragin handienekoa giza kontsumorako uraren instalazioetan, tenperatura baxuko zein altuko ur beroaren instalazioetan, hozketarako uretan, 15etik 20 bar-era arteko lurrunaren ekoizpenean, prozesuetarako uretan...

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